Marc Jacobs - stálica módneho sveta

Je len málo súčasných módnych tvorcov, ktorí by ustáli vedenie poprednej francúzskej značky a zároveň budovanie tej vlastnej a to relatívne bez škandálov. Hoci sa nedá povedať, že je Marc Jacobs anjelom, svoju cestu si vyšliapal s božou trpezlivosťou.

Marc Jacobs sa apríli 1963 narodil do newyorskej židovskej rodiny. Keď mal sedem rokov, jeho otec zomrel a mama sa niekoľkokrát znovu vydala. Podľa Marcových slov bola „duševne chorá“ a „v skutočnosti sa o svoje deti nestarala.“ Spočiatku vyrastal v New Jersey a navštevoval Teaneck High School, no ako tínedžer odišiel od matky a žil so svojou babičkou z otcovej strany na Upper West Side. V New Yorku chodil na High School of Art and Design a od pätnástich pracoval ako dokladač tovaru v Charivari, dnes už neexistujúcom avantgardnom butiku s odevmi. Jeho módna dráha bola jasná, preto nezvažoval inú školu, ako svetoznámu Parsons School of Design. Ešte v Parsons navrhol a predal svoj prvý rad ručne pletených svetrov. Svoju prvú kolekciu navrhol aj pre Reuben Thomas Inc., pod značkou Sketchbook. S Robertom Duffym, Jacobsovým kreatívnym spolupracovníkom a obchodným partnerom od polovice 80. rokov, založil Jacobs Duffy Designs. Marcovi sa darilo vo všetkých smeroch, keď v roku 1984 získal prestížnu cenu Perry Ellis & Chester Weinberg Gold Thimble Award za študentský dizajn roku. V roku 1986, podporovaný spoločnosťou Onward Kashiyama USA navrhol Jacobs svoju prvú kolekciu nesúcu jeho meno. V roku 1987 sa stal najmladším návrhárom, ktorý kedy získal najvyššie ocenenie módneho priemyslu, cenu Perryho Ellisa od Rady módnych návrhárov Ameriky za „New Fashion Talent“. V roku 1988 sa Jacobs a Duffy stali súčasťou značky Perry Ellis ako kreatívni riaditelia. Okrem toho Jacobs dohliadal na dizajn rôznych licencií dámskej konfekcie pre spomínanú značku. V roku 1992 Rada módnych návrhárov Ameriky udelila Jacobsovi cenu The Women‘s Designer of the Year Award. V tom istom roku navrhol „grungeovú“ kolekciu pre Perryho Ellisa, čo sa nezhodovalo s konzervatívnymi predstavami vedenia a viedlo k jeho prepusteniu.

 

Renesancia v Louis Vuitton

Na jeseň roku 1993 Jacobs Duffy Designs Inc. Ohlásili vznik vlastnej spoločnosti Marc Jacobs International Company. O rok neskôr vytvoril Marc prvú kolekciu pánskeho oblečenia. Práve v tomto období si ho všimli v Louis Vuitton a v roku 1997 ho vymenovali za kreatívneho riaditeľa. Jeho pôsobenie v legendárnej francúzskej značke považujú mnohí módni odborníci dodnes za najlepšie, doslova renesančné obdobie. Marc Jacobs, označený v roku 2011 za „najvplyvnejšieho dizajnéra sveta“, bol kreatívnym riaditeľom 16 rokov. V roku 2014 odstúpil, aby sa zameral na svoju vlastnú rovnomennú líniu. Pripisuje sa mu osvieženie francúzskej značky tým, že do jej klasického dizajnu vložil moderný nádych. Jeho úspech pochádza z toho, že nedodržiava pravidlá: občas je proti establišmentu, proti dospelým a dokonca aj proti marketingu. O jeho kolekciách bolo známe, že prinášajú prvok prekvapenia, berú všednosť a premieňajú ju na niečo extravagantné a nečakané. Tieto hodnoty pomohli Marcovi Jacobsovi omladiť značku Luis Vuitton a zachovať jej dedičstvo s dynamickou angažovanosťou a modernosťou. Hoci bolo obdobie v jednej z najznámejších značiek sveta obrovským triumfom, osobný život mal dizajnér v troskách. Kokaín a heroín kombinoval s alkoholom a nočnými párty. Zdalo sa však, že jeho kreativita tým absolútne neutrpela, keď Louis Vuitton rástol nielen reputačne ale rozširoval sa v plnom rozsahu z výrobcu kufrov na popredný módny dom. Marc Jacobs priniesol kolaborácie s umelcami ako Takashi Murakami či Stephen Sprouse. Tie sú dodnes vyhľadávané a za kabelku Speedy s dizajnom od Sprousa sú ľudia ochotní zaplatiť dvoj až trojnásobné ceny na pre-owned platformách. Jeho prehliadky boli spolu so Chanel najočakávanejšími na parížskych týždňoch módy. Modelky schádzajúce po eskalátoroch, vlakové nástupište s celým Louis Vuitton vlakom či legendárna prehliadka s kolotočom a ikonickou Kate Moss – to je len niekoľko momentov, ktoré tvoria módnu históriu.

 

Daisy, Met a Galliano

Na jar 2001 Jacobs predstavil svoju sekundárnu líniu Marc by Marca Jacobs. O päť rokov neskôr sa Marc rozhodol rozšíriť svoje pôsobenie aj do oblasti parfumov. Obzvlášť obľúbenou sa stala vôňa Daisy, ktorej v súčasnosti existuje niekoľko verzií. V rebríčkoch najpredávanejších vôní je pravidelne na popredných miestach spolu so stálicami ako Calvin Klein Euphoria, Chloé Fleur de Parfum, Dolce and Gabbana Light Blue a Chanel n5. V roku 2007 vydal filmár Loïc Prigent dokumentárny film o Jacobsovi s názvom Marc Jacobs a Louis Vuitton. Život dizajnéra však nebol len dokonalý, v roku 2008 bol Jacobs obvinený z plagiá­torstva dizajnu šatky, ktorý v 50. rokoch vytvoril švédsky dizajnér Gösta Olofsson. Jacobs túto záležitosť vyriešil ponúknutím peňažnej kompenzácie Olofssonovmu synovi. Dizajnér nikdy netajil svoju sexuálnu orientáciu a ako jeden z prvých to pretavil aj do svojich návrhov, keď na trh uviedol tričko požadujúce legalizáciu manželstiev homosexuálov. Patrí medzi dobrých priateľov Anny Wintour a je teda pravidelným hosťom Met Gala, kde niekoľkokrát strhol pozornosť na seba, keď sa napríklad objavil v čipkovaných šatách alebo keď vytvoril hriešne šaty s odhaleným chrbtom pre Kate Moss. A práve múza Kate nepriamo rozdúchala dohady o tom, že by mal Marc nahradiť Johna Galliana na mieste kreatívneho riaditeľa Christian Dior. Aj John aj Marc mali k známej modelke veľmi blízko a po tom, čo Galliana vyhodili z Dior kvôli antisemitským urážkam sa Kate začala objavovať oveľa viac po boku Jacobsa. Fámy trvali takmer rok a vyvrátil ich samotný dizajnér, keď pre The Daily Telegraph povedal „nemienim sa presťahovať do Dior, nikto nemôže nahradiť Johna“.

 

Milovaný

Jacobs pri opise svojej tvorby a kreatívneho zmýšľania povedal: „Dávam prednosť tomu, že aj keď sa niekto cíti hedonisticky, neprejaví to oblečením. Sexuálna zvedavosť je pre mňa oveľa zmyselnejšia ako jasná dominancia. Moje oblečenie nie je nikdy prvoplánovo sexy. Nikdy“. Publikum jeho módnych prehliadok zvyčajne zahŕňa celebrity ako Miley Cyrus, Bette Midler, Sofia Coppola, Rita Ora, Kaia Garber (ak nie je na móle) s mamou Cindy Crawford, Drew Barrymore, Winona Ryder a samozrejme toľko spomínaná Kate Moss. Guy Trebay, kritik The New York Times, v reakcii na komentár Oscara de la Rentu, že kabát navrhnutý Jacobsom sa veľmi podobal kabátu, ktorý navrhol pred tridsiatimi rokmi, napísal že „na rozdiel od mnohých dizajnérov, ktorí propagujú ilúziu, že ich výstupy sú výsledkom jedinej úžasnej krea­tivity, pán Jacobs nepredstiera, že móda vychádza naplno z hlavy jedného osamelého génia“. Dizajnér našiel svoje šťastie aj v súkromí, keď v roku 2018 prostredníctvom flash-mobu na pieseň Kiss od Princea požiadal o roku priateľa Charlieho Defrancesca. Vzali sa o rok neskôr v New Yorku.

 

Patrí do vydania: 
December 2022