Turistický vláčik Dráčik jazdí po celé leto

Región Bardejova, Bardejovských Kúpeľov, Svidníka a ich okolia má všetky atribúty komplexnej turistickej destinácie. V lete je to zvlášť atraktívna lokalita pre rodiny s deťmi. Prispieva k tomu aj turistický vláčik Dráčik, ktorý premáva na okružnej trase Bardejov-Bardejovské Kúpele. Vlani mal Vláčik Dráčik 17.júla 2021 premiéru a jazdil až do konca prázdnin. Pretože sa osvedčil, bude tento rok pokračovať. Podobne jazdí turistický vláčik aj vo Svidníku na trase do Údolia smrti. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

,,Aj tento rok bude vláčik premávať každý deň až do konca leta. Bardejovský Vláčik Dráčik zavezie turistov k najzaujímavejším a najnavštevovanejším miestam Bardejova a Bardejovských kúpeľov.  Lístok platí celý deň. Na ktorejkoľvek zastávke môžu cestujúci vystúpiť pozrieť si krásy historického centra Bardejova, či navštíviť zábavný park BUBO Landia a neskôr nastúpiť na vláčik a pokračovať v jazde do Bardejovských kúpeľov. Vláčik premáva podľa cestovného poriadku systémom HOP ON – HOP OFF. Počas jazdy sa pomocou audio sprievodcu dozviete množstvo zaujímavostí o súčasnosti i minulosti Bardejova a Bardejovských Kúpeľov. Jedna jazda trvá približne hodinu a denne by mal absolvovať sedem jázd. Cena jednej jazdy je 7 EUR, dôchodcovia  a deti platia 5 EUR,“ vysvetľuje R.Jančošek.

 

Dodáva, že lístky sú celodenné, vystúpiť a nastúpiť môžu cestujúci na hociktorej zastávke. Systém Hop On-HOP Off znamená, že  do autobusov môžete naskočiť  a vyskočiť na ktorejkoľvek zastávke, môžete si tam urobiť prestávku, podrobnejšie pozrieť dôležité miesta, alebo sa najesť či okúpať a pokračovať kedy sa vám zachce.

 

,,Zastávok je 9, trasa začína na Radničnom námestí pri soche Kata, v Bardejovských Kúpeľoch stojí aj pri letnom kúpalisku, skanzene a pod kolonádou. Okrem rodín s deťmi ho využívajú predovšetkým starší ľudia, návštevníci a klienti kúpeľov, ktorí si tak pohodne pozerajú dôležité miesta. Cestujúcim, ktorí sa preukážu platnou kartou RegionCard Šariš-Bardejov, bude poskytnutá zľava vo výške 0,50 eur na každý lístok. Karta sa nedá kúpiť, ale klient ju dostane bezplatne na recepcii, keď sa ubytuje vo vybranom ubytovacom zariadení a môže ju využívať len v období, kedy je v ňom ubytovaný,“ vraví R.Jančošek.

 

Údolie smrti je dostupné aj turistickým vláčikom zo Svidníka

Turistický vláčik vo Svidníku bude premávať od 6.júla do konca augusta 2022 a to denne od stredy do nedele. Trasa je Svidník-Údolie smrti a frekvencia je 3-krát počas jedného dňa. Na trase je 9 zastávok (Pešia zóna - TIK, Vojenské historické múzeum, Aquaruthenia, Pravoslávny chrám,...). Počas jazdy budú podávané informácie o zaujímavostiach mesta a regiónu. Cestovné platí celý deň a  v rámci jednej ceny je možné nastupovať a vystupovať na zastávkach na trase. Presnejšie informácie sú na www.svidnik.sk alebo facebooku a  a instagrame mesta Svidník.

 

Leto a voda lákajú

 

V tohtoročných horúčavách suverénne vedie voda. Stálicami v tejto ponuke a významným lákadlom cestovného ruchu sú liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou a wellness v Bardejovských Kúpeľoch, tamojšie letné kúpalisko, ale aj letné kúpalisko na mestskom štadióne v Bardejove na Družstevnej ulici a letné kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke. Z Bardejova je to len 50 km na navštevovanú vodnú nádrž Domaša, kde sú vynikajúce možnosti kúpania, rekreácie a výletná loď Bohemia. Vo Svidníku je to zas aquapark Aquaruthenia s kúpaliskom vnútornými aj vonkajšími bazénmi. Počas celého roka je zároveň v prevádzke wellnessové centrum.

 

Ceny stále mierne

Všetky lokality majú i dostatočnú sieť reštauračných zariadení s cenovo dostupným sortimentom. Zariadenia sú po reštarte po koronakrízy plne funkčné a v prevádzke, ceny sa zdvihli len symbolicky, menej než bola inflácia. Priamo na centrálnom historickom Radničnom námestí v Bardejove, či v susediacich uličkách, sú desiatky reštaurácií, kaviarní, cukrární otvorených celoročne. Každý sa tu naje i ubytuje za ceny primerané jeho peňaženke.

 

Nadregionálny Pumptrack –Bike park

V máji 2022 vybudovali v rekreačnej zóne mesta na Toplianskej ulici v Bardejove, vedľa skateparku, atrakciu nadregionálneho významu “Pumptrack – Bike park v Bardejove”. Obnovený areál bude slúžiť zároveň na organizovania medzinárodných podujatí a pretekov. Frekventovaná oblasť pri rieke Topľa v Bardejove stala ešte atraktívnejšou a teraz je bude vhodným miestom na realizáciu športových aktivít, pohybu, oddychu návštevníkov aj  z iných miest a regiónov. Cykloturisti majú v Bardejove a okolí rôzne trasy spájajúce viacero stredísk. Dlhšia trasa liečivých singletrackov má dĺžku 25 km a kratšia trasa 18 km. Na svoje si prídu všetci, jednotlivé  terény sú vhodné pre najmenších cyklistov i profibikerov. Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, poskytujú dostatok možností vyžitia.

Revitalizácie

OOCR investuje pravidelne do revitalizácie jednotlivých rekreačno-turistických oblastí Vlani obnovili v Bardejove na Toplianskej ulici schátraný skatepark. V rekreačno-turistickej oblasti zvanej “Komínek” Mihaľov v Bardejove vlani obnovili drevený altánok s ohniskom. Popri tom opravili aj poškodené drevené  prvky na niektorých z 19 stanovíšť 3 km dlhej Kyslíkovej cesty Mihaľov, ktorá sa nachádza v blízkosti. V závere minulého roka dokončili aj obnovu turistickej infraštruktúry v lokalite Kláštorisko – Mníchovský potok.

 

Svidník a okolie tiež lákajú

V závere minulého roka uviedli do prevádzky aj v meste Svidník Vyhliadku s útulňou. Jedinečný výhľad z veže ukazuje panorámu mesta Svidník od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy. Lokalita je prístupná pre rodiny s deťmi, pre starších ľudí, cyklistov, bežkárov i peších turistov počas celého roka. V závere novembra 2021 dokončili v Kružlovej, v Údolí smrti, unikátnu rozhľadňu z kovu a dreva vysokú 13,65 metra, ktorá má 4 poschodia a tvarom pripomína náboj do československej pušky VZ. 24. Veža poskytuje nádherné výhľady do okolia, vidno z nej takmer celé Údolie smrti, okolité obce, časť Svidníka a v prípade priaznivého počasia aj Vysoké Tatry. Vstup je celoročne zadarmo.  

 

Atrakcie sú prístupné 

Všetky atrakcie cestovného ruchu na Severovýchode Slovenska v súčasnosti prístupné. Vhodný čas je na wellness, múzeá a liečebné i rekreačné pobyty, výlety do prírody, turistiku a cykloturistiku. Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Vhodné sú predovšetkým pre rodinné výlety s deťmi, tu si môžu ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku. Centrálna expozícia Vojenského historického múzea umiestnená vo Svidníku na Bardejovskej ulici je od 3.októbra znovu otvorená. Celoročne prístupné je Údolie smrti.

 

Historické pamiatky spolu s prírodnými krásami a službami cestovného ruchu ako kúpeľníctvo v Bardejovských Kúpeľoch, wellness, či singletracky, tvoria žiadaný mix lákajúci návštevníkov. Najnovšie pribudol putovný nápis Bardejov (zatiaľ je na Radničnom námestí). V Bardejove návštevníci môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Lákajú i drevené kostolíky.

 

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

 

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  

Patrí do vydania: 
Júl-August 2022