Sezóna upchatých nosov

Kým sa väčšina ľudí teší z jarných kvietkov a rozkvitnutých stromov, peľoví alergici zažívajú najťažšie obdobie v roku. Upchatý nos, začervenané oči, slzenie, smrkanie, pálenie očí, opuchnuté viečka, chronické zápaly dutín, bolesti hlavy, škriabanie v hrdle-to všetko môže a zvyčajne aj sprevádza alergickú nádchu. Okrem moderných a účinných antialergík a kvapiek do nosa s obsahom kortikoidov, ktoré predpisujú alergológovia, neostáva veľa prirodzených a prírodných prostriedkov na úľavu od spomínaných nepríjemností. Patrí k nim vyhýbanie sa alergénom, obmedzené vetranie, časté utieranie prachu, skrátené prechádzky v prírode a svetoznáma minerálna voda Vincentka z Luhačovíc.

Alergici majú dlhoročné skúsenosti s tým, že upchatý nos prináša zhoršenú kvalitu života. Človek má pocit, že zápasí o každý dúšok vzduchu a už len bežné dýchanie sa mení na boj o život. To všetko sprevádza nekvalitný spánok, keď je mozog nedostatočne okysličený a celé to vrcholí bolesťami hlavy. Paradoxne zimné studené a vlhké počasie je pre peľových alergikov  priaznivejšie ako jarné slnko. Vzduch je v bohatší na kyslík a pokiaľ človek neochorie na dýchacie cesty, tak sa mu v zime na čerstvom vzduchu aj lepšie dýcha. Jarné suché a veterné počasie roznáša alergény a znemožňuje aj športovanie vonku. Chvíľky oddychu od náporu alergénov prichádzajú až večer a hlavne po daždi.

 

Vincentku je dobré nosiť pri sebe

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., k tomu hovorí: ,,Na všetky druhy alergií existuje osvedčený pomocný podporný prostriedok, ktorý pomáha uľavovať od ich následkov, hlavne upchatého nosa. Na dlhšie prechádzky i do práce je dobré nosiť pri sebe hypertonický sprej Vincentka. Stačí pár krát streknúť, vyfúkať si nos  a dýchanie je voľné.

 

Zvlášť pre malé deti je neoceniteľným pomocníkom jeho variant - nosový sprej Junior s menším tlakom a menšou veľkosťou aplikátora. Vincentku je možné použiť už u dojčiat, ale je tu potrebná veľká opatrnosť pri aplikácii z dôvodu možného poranenia dieťaťa. Najlepšie je použiť ho v tesnej blízkosti nosa tak, aby sa nezasúval do nosovej dierky. Sprej je vhodný i pre tehotné ženy.“

 

Ďalšie odporúčania pre alergikov

Alergikom sa odporúča umývať si vlasy a tvár po dlhšom pobyte vonku. Ľudia trpiaci na alergie, ktorí mali v minulosti prehnané alergické reakcie (napr. anafylaktický šok) by nemali zabúdať na pohotovostný balíček- kortikoidy, adrenalínové pero, antihistaminiká a sprej na rozšírenie priedušiek. Mnohokrát sú odkázaní na užívanie predpísaných antihistaminík a tabliet s obsahom kortikoidov. Ale práve používanie Vincentky napomáha znížiť množstvo potrebných kortikoidov. Vincentka Nasalis slúži na zvyšovanie imunity a je výborným doplnkom k liekom.

 

Ako pomáha Vincentka

„Prírodná minerálna voda Vincentka je 100% prírodný produkt na elimináciu nepríjemných sprievodných prejavov alergií. Nazýva sa aj liekom starých materí. Vincentka predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie. Dôležitú funkciu plní pri uvoľňovaní hlienov blokujúcich dýchacie cesty, dutiny a hromadiacich sa v hrtane, nose a priedušnici. Pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice, tým umožňuje optimálne fungovanie slizničnej imunity. Najľahšie sa aplikuje prostredníctvom nosového spreja. Vincentka je vo všeobecnosti preto taká účinná, že obsahuje správne zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého. Tie vytvárajú nepriaznivé prostredie pre baktérie, rozpúšťajú hlieny, pomáhajú zvládať prejavy chorôb a pôsobia aj preventívne. Prispieva aj to, že osmolarita Vincentky je podobná osmolarite ľudskej krvi,“ vysvetľuje J.Šumšal.

 

Na čo ešte slúži

Vincentka  celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest, chronickej rinitídy, sinusitídy a chronickej polypóznej nasopharyngitídy. U detí preventívne pôsobí proti rozvoju recidivujúcej tracheobronchitídy a rhinitídy. Aplikácia prípravku je vhodná i po stavoch nosových operácií. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív.

 

Vincentka sa pri každom z ochorení dýchacích ciest aplikuje určitým spôsobom. Vincentku NASALIS a plastovú kanvičku je najlepšie použiť pri problémoch s dutinami. Aplikácia Vincentky v spreji je zas vhodná do nosa, prípadne do hrdla, kloktanie Vincentky priamo z pohára alebo z fľaše je dobré na hrtan a hornú časť priedušnice. Aplikácia vdychovaním špeciálnymi inhalátormi je ideálna na dolné cesty dýchacie.

 

Vincentka zvlhčuje sliznicu celej nosovej dutiny a nosohltanu predovšetkým pri pobyte v prostredí s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu, v priestoroch vykurovaných ústredným kúrením a v prostredí znečistenom prachovými časticami.

 

Čo spúšťa alergie

Alergickú sezónu začína vo februári lieska a jej sezóna trvá cca 50 dní. K nej sa pridáva jelša a potom breza (hlavnýjarný alergén). V závislosti od rýchlosti nástupu jari sa nepriaznivé obdobie buď rozloží na dlhšie obdobie alebo sa sústredí do menšieho počtu intenzívnych dní. Prevaha peľov stromov v ovzduší trvá do mája až júna, potom nastúpia pele tráv. 

 

Prostredie a dedičnosť

Alergia je neprimeraná odpoveď imunitného systému na podnety z okolia. Postihuje celý organizmus, nielen nos a sliznice. Alergie môžu prechádzať z jedného druhu do iného– ekzémy, potravinové alergie, bronchiálna astma. Poznáme aj skrížené alergie.

 

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Má tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Spočiatku nos, podnebie, hrdlo a oči len svrbia. Často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí,  môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky a pribudnúť mierne zvýšené teploty a zvýšená únava. Ak sa alergická nádcha podcení, môže sa vyvinúť bronchiálna astma. Liečba spočíva v obmedzení kontaktu s alergénom, riešení príčin ochorenia a odstránení príznakov. Je to  symptomatická liečba, so symptomatickými liekmi (antihistaminiká, lokálne kortikosteroidy,) uľavujúcimi od príznakov.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

Patrí do vydania: 
Marec 2022