Ako Tomáš Nerád z Piešťan mení dentálny svet

Tomáš Nerád je mladý CEO z rodiny s dlhoročnou podnikateľskou tradíciou. Vyvíja a vyrába zubné súpravy vo firme Diplomat Dental v Piešťanoch, ktoré následne úspešne predáva po celom svete. V roku 2020 predstavil revolučnú novinku Model Pro, ktorá je vlajkovou loďou novej línie zubných súprav ovládaných aplikáciou. Ich cieľom je zefektívniť prácu profesionálov, ušetriť im čas a priniesť dizajn a funkčnosť, ktoré ocenia nielen stomatológovia, ale aj pacienti.

Očakávali ste, že vaša novinka zaujme porotcov prestížnej Red Dot award? Ako zhodnotili váš inovatívny nápad prepojiť zubárske kreslo s tabletom?

Od začiaktu sme chceli pripraviť zubársku súpravu, ktorá bude dizajnovo excelovať v porovnaní s konkurenciou. Získať Red Dot bolo pre mňa niečo nepredstaviteľné, bolo to niečo, čo dostávali iba tie najlepšie a omnoho väčšie firmy. Správny dizajn sme dlho hľadali, dva prototypy sme zrušili úplne a začali odznova. Až keď sme vymenili dizajnérov, postavili ďaľší prototyp, začali sme byť s výsledkom spokojní. Vtedy myslím, že pán Miček z Werkemotion štúdia prvý krát vyslovil: “toto je na Red Dot”. Od vtedy sme o tom trochu snívať aj začali. Som veľmi hrdý, že náš Model Pro získal takúto prestížnu svetovú cenu.

 

Vedenie spoločnosti Diplomat Dental ste prevzali po svojom otcovi. Akej najväčšej výzve ste v úlohe CEO na začiatku čelili?

Keď som do firmy nastúpil, prvé dva roky som ju viedol paralelne s otcom a ako to už v rodinných firmách býva, najväčšia výzva bola práve generačná výmena vo vedení. U nás sa udiala na úrovni konateľov aj manažmentu. Celý proces uľahčil fakt, že sme mali veľmi silné produktové portfólio. Umožnilo nám to nasmerovať pozornosť na nastavenie nových procesov vo firme a vývoj novej generácie produktov.

 

Zubná súprava Model Pro presviedča nielen dizajnom, ale aj funkciami. Odkiaľ máte ambíciu veci meniť a zlepšovať?

Vyrastal som v rodine, kde výroba zdravotníckej techniky bola poslaním. Môj dedko Miroslav Nerád st. bol generálnym riaditeľom koncernu Chirana. Vývojom a výrobou pokrokových produktov pozicionoval relatívne malé Slovensko na svetovom trhu. Rozhodujúcou mierou zasiahol do budovania a zveľaďovania výroby zdravotníckej techniky v Československu.

 

Môj otec Miroslav Nerád ml. založením firmy Diplomat Dental priamo nadviazal na tradíciu výroby zubárskej techniky v Piešťanoch. Kvalitné produktové portfólio malo úspech na celom svete a svojou konkurencieschopnosťou sa pevne etablovalo u zákazníkov. Brat sa tiež dlhodobo venuje zlepšovaniu nielen zubárskej branže, ale aj basketbalu na Slovensku. Táto prirodzená ambícia je u nás asi dedičná a u mňa sa premietla do našej novej línie produktov.

 

Dizajn vášho najúspešnejšieho produktu ste nezmenili 15 rokov. Prečo ste sa pre zmenu rozhodli práve teraz?

Keď sa pozrieme na zubné súpravy, ktoré predávame teraz, ešte stále sú jedny z najkrajších na trhu. Náš súčasný dizajn je aj po desiatich rokoch stále nadčasový. Napriek tomu sme sa rozhodli urobiť ďalší krok vo vývoji. Väčšina z nás za posledných desať rokov vedome či nevedome kompletne zmenila spôsob ako komunikujeme s druhými ľuďmi. A čo je najdôležitejšie, naši zákazníci menia ich zvyky a správanie, a na to musíme reagovať. Na základe týchto predpokladov sme vyvinuli produkt, ktorý nasledujúcich 10 rokov plní všetky potreby lekárov, dokonca aj také, ktoré dnes nepoznáme.

 

Kedy ste sa rozhodli prepojiť zubárske kreslo s aplikáciou, ktorá ho kompletne ovláda?

S touto myšlienkou sme sa začali zaoberať už pri predošlej generácii produktov, približne pred štyrmi rokmi. Cítili sme potrebu vytvoriť systém, ktorý nám umožní neustále pridávať nové funkcie do súprav. Cieľom bolo vytvoriť platformu pre ďalšie inovácie, ktoré chceme na trh prinášať.

 

Čo ste chceli inováciou priniesť do zubárskych ambulancií?

Chceme uľahčiť prácu zubným lekárom. Zlepšiť ich workflow, urobiť ich ordináciu inteligentnou. Chceme, aby naši zákazníci mali viac času na svojich pacientov a vedeli im ponúknuť komfort a menej stresujúce ošetrenie. Prostredníctvom aplikácie vytvárame riešenie, v rámci ktorého môžeme neustále pridávať nové funkcie. Presne tak, ako sme zvyknutí z mobilných zariadení. Do budúcna nám to prináša efektívnu cestu, ako reagovať na meniaci sa trh, nové systémy pre prácu lekárov a nové pracovné postupy v ambulanciách.

 

Ako vylepšuje Connect App zubnú súpravu oproti klasickému ovládaniu?

Hlavne intuitívnosťou. Všetci sme zvyknutí na ovládanie mobilných telefónov. V prípade Connect App ide o rovnaký princíp, takže sa netreba učiť nič nové, súprava sa ovláda veľmi intuitívne. Komplikovaná technika používateľa automaticky odrádza, pri vývoji boli preto jednoduchosť a intuitívnosť našimi prioritami.

 

Ktoré benefity prináša aplikácia pre zubného lekára a ktoré pre pacienta?

Ako pacient by som od ergonómie kresla očakával v prvom rade pohodlie. Návšteva zubára je pre mnohých ľudí stresujúca záležitosť, preto je naším cieľom tento proces spríjemniť, uľahčiť a skrátiť. Zubárske kreslo ovládané tabletom výrazne skracuje úkony a uľahčuje komunikáciu lekára s pacientom. Všetky údaje o pacientoch, dokumenty a databázy RTG snímok má na jeden klik vo svojom zornom poli. Integruje ich v rámci jedného zariadenia, ktorým ovláda aj súpravu.

 

Kedy bude Model Pro uvedený na trh?

V decembri minulého roka sme ho distribučnej sieti predstavili na online konferencii, kde sme sa stretli s veľmi pozitívnymi reakciami. Model Pro vnímame ako nosný produkt pre nasledujúcu dekádu. S predajom začneme v júli 2021.

 

Kde vidíte spoločnosť Diplomat Dental o desať rokov?

Naším hlavným cieľom je rozvíjať produktové portfólio a novou filozofiou a dizajnom uľahčovať lekárom ich pracovné úkony. Chceme využiť všetky inovačné možnosti, ktoré Model Pro ponúka. Spoločnosť vidím ako veľmi flexibilnú organizáciu, ktorá vo svete korporácií dokáže prinášať riešenia, na ktoré si iné firmy zatiaľ netrúfli.

 

www.diplomat-dental.com

 

Patrí do vydania: 
Júl - August 2021