Michael Kors 40 rokov legendou

Obliekal hollywoodske herečky, topmodelky i prvú dámu. Odvaha, húževnatosť a odhodlanie z neho spravili jednu z najväčších amerických módnych hviezd, ktorá sa na výslní drží už celé dekády. Michael Kors je našou trvalou inšpiráciou.

Michael David Kors miloval umenie a módu už od útleho veku, možno podobne, ako svoj rodný New York. „Internety“ hovoria, že už v piatich rokoch svojej mame pomáhal pretvoriť svadobné šaty, keď sa druhýkrát vydávala, i keď sa to dá predstaviť celkom ťažko. Ako tínedžer mal v tom už Michael úplne jasno. Hoci ho to ťahalo aj k herectvu, veľmi ho bavilo vytvárať a predávať štýlové módne kúsky svojim rovesníkom, a tak sa rozhodol všetok svoj čas venovať budovaniu kariéry dizajnéra. Začínal na rodnom Long Islande v New Yorku, v malom obchode, ktorý si otvoril v pivnici svojich rodičov.

 

Hoci Michael Kors nastúpil na Fashion Institute of Technology, v škole vydržal len krátkych 9 mesiacov. Namiesto ateliérov a prednáškových miestností ho lákal skutočný svet a kariéra, a tak si našiel prácu v malom módnom butiku Lothar’s, rovno oproti luxusnému newyorskému obchodnému domu Bergdorf Goodman. Talentovaný mladík sa rýchlo vypracoval z predavača na dizajnéra, a jeho štýlové výklady zakrátko zaujali aj módneho riaditeľa z prestížneho obchodného domu naproti.

 

Značka Michael Kors vznikla v roku 1981, keď mal newyorský dizajnér len 22 rokov. Jeho dámska kolekcia v Bergdorf Goodman mala od začiatku úspech, a mladý návrhár k nej postupne pridával ďalšie a ďalšie línie. Dnes jeho kolekcie ponúkajú všetky prestížne obchodné domy, ale i desiatky jeho butikov od Hamptons po Tokio.

 

Súkromné lietadlá i dostupný luxus

Tvorba i kampane Michaela Korsa sú charakteristické tým, že sa približujú skôr zámožnejším vrstvám. Najčastejšie ukazujú luxusný životný štýl, exotické dovolenky, vintage autá či vysnené destinácie a najväčším miláčikom jeho posledných kampaní je vychytená modelka Bella Hadid. Dostupnejšie línie doplnkov či kabeliek Michaela Korsa však z neho urobili mimoriadne rozoznateľné meno všade na svete, a priniesli kúsok luxusu aj tým, ktorí o súkromných lietadlách môžu iba snívať. Nie náhodou patrí logo „MK“ medzi najčastejšie napodobňovaé v módnom biznise.

 

V roku 1997 Michaela Korsa vymenovali za dizajnéra francúzskeho módneho domu Celine, kde navrhoval dámsku ready-to-wear kolekciu až do roku 2003. Počas svojho pôsobenia v Celine Kors navrhol aj niekoľko kostýmov pre herečky ako Gwyneth Paltrow či Rene Russo na strieborné plátno a spravil z francúzskej značky novú ikonu.

 

Micheal Kors je však stále idolom americkej módy, čo potvrdzuje pravidelne nielen svojimi módnymi prehliadkami či na červenom koberci. Jeho tvorbu oceňujú v Hollywoode aj v Bielom dome. Bývalá prvá dáma Michelle Obama si zvolila práve elegantné čierne šaty z tvorby Michaela Korsa na svoj prvý oficiálny portrét, a kostýmy či šaty z jeho ateliéru ju sprevádzali pri mnohých významných udalostiach. Jej nástupkyňa Melania Trump si zas obliekla krásny vyšívaný čierny kostým z dielne Michaela Korsa na prvé vystúpenie svojho manžela v Kongrese.

 

Na červených kobercoch Zlatých Glóbusov, Oscarov či hudobných ocenení sa v kúskoch od Michaela Korsa za tie roky vystriedali hviezdy ako Nicole Kidman, Angelina Jolie, Taylor Swift, Jennifer Lopez, Lupita Nyong’o či Viola Davis. Kors navrhol aj róbu pre speváčku Aliciu Keys na jej vystúpenie počas prvého inauguračného plesu prezidenta Baracka Obamu.

 

Broadway opäť na výslní

40 rokov v módnom biznise oslávil Micheal Kors počas pandémie koronavírusu, no zato vo veľkom štýle. Dizajnér sa vo výročnej prehliadke, na ktorej predstavil svoju aktuálnu jesennú kolekciu, rozhodol ukázať svoju lásku k divadlu, a priniesol svoju módu na Broadway. „Mojou najobľúbenejšou formou umenia okrem módy je jednoznačne divadlo. Už to neviem spočítať, ale som si celkom istý, že som v živote videl tisícky predstavení na Broadwayi. Na celom svete neexistuje lepší zážitok,“ prihovára sa Kors v krátkom filme, ktorý ku kolekcii vyrobil.

 

V prázdnych uliciach nočného New Yorku zažiarili jeho modelky i pozvané hviezdy divadelných dosiek, a slávnostnú atmosféru dotvoril spevák a skladateľ Rufus Wainwright. Tak, ako sa do mesta, ktoré nikdy nespí, pomaly vracia život a radosť po najťažšej fáze pandémie, Micheal Kors vrátil svoje modelky do ulíc, tam, kde jeho móda najviac zažiari.

 

Svoje 40. výročie v módnom biznise sa Michael Kors rozhodol osláviť nielen módou, ale i pomocou umelcom a pracovníkom najslávnejšej divadelnej komunity, ktorí v uplynulom roku mimoriadne utrpeli. „40 rokov som mal šťastie, že som mohol cestovať po svete a hľadať inšpiráciu. Nezáleží však na tom, ako ďaleko sa dostanem, vždy sa vrátim naspäť domov do New York City. Do mesta, ktoré ma ovplyvnilo ako mladého dizajnéra a ktoré sa o mňa naďalej stará a inšpiruje ma,“ povedal Kors. Svojou výročnou kolekciou nechcel iba navrátiť svetlá na čarovný Broadway, ale i podporiť a vyzbierať financie pre celú komunitu umelcov a pracovníkov divadla v New Yorku.

 

Filantropia a pomoc ľuďom v núdzi nie sú Michaelovi Korsovi vôbec cudzie. Počas svojej dlhej kariéry pomáhal mnohým združeniam a organizáciám, jednou z jeho hlavných tém sa stal boj proti hladu. Kors sa stal aj ambasádorom programu OSN World Food, a svoju dlhodobú podporu ponúka aj organizácii God’s Love We Deliver, ktorá poskytuje donášky jedla ľuďom trpiacim HIV/AIDS či inými ochoreniami v USA.

Patrí do vydania: 
Jún 2021