Igi Brezo - dnes je opäť ten najkrajší Deň môjho života

Pochádzam z malebného, hornatého kraja - lesy a stráne rodnej Oravy, z dedinky Sihelné. Kontakt s prírodou a súzvuk človeka s ňou prebudil vo mne cit pre „krásno“. Po absolvovaní gymnázia som chcel pokračovať v štúdiu na VŠVU. Osud ma však zavial do sfér cestovného ruchu a hotelierstva. Dlhé roky som podnikal v tomto odvetví ako majiteľ hotela. Veľa som cestoval a spoznával nové krajiny celého sveta.

Kedy sa vo Vás zrodilo presvedčenie, že sa chcete stať maliarom?

Už od malička som inklinoval k výtvarnému umeniu, rád som kreslil a maľoval, vždy, keď bola príležitosť. Na základnej škole som sa zúčastňoval súťaží, mnohokrát veľmi úspešne. Jednou z mojich najväčších zábav v detstve bolo kresliť a maľovať pre potešenie mňa samotného ako aj ostatných. Neskôr, vo víre podnikateľských povinností, som svoje múzy opustil, ale aj tak si ma opäť našli. Vďaka svojej tvorbe som znovu šťastný, lebo ma to napĺňa. Čo je Vám súdené, to si Vás nájde...a možno aj navždy

 

Aký máte vzťah k umeniu a osobitne výtvarnému umeniu?

Umenie ma zaujalo už od ranného detstva, obdivoval som sochy, obrazy a miloval hudbu. Objavil som v sebe cit pre krásu tvarov a ich súzvuk s tónmi a melódiou, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Rád sa vyjadrujem prostredníctvom maľby a zachytávam v nej záznamy mojej duše, tie sú spojené s emóciami, ktoré vo mne zanechali trvalú a hlbokú stopu.

 

Pri Vašom vyjadrovaní sa prostredníctvom maľby využívate hlavne akryl a kombinované techniky. Používate aj iné umelecké techniky?

Pri tvorbe používam hlavne akryl, olejové farby a aj iné prírodné média, ktoré získavam priamo z povrchu Zeme, rôzne pestré pigmenty, z ktorých namiešavam vlastné farebné spekrá. Sú to tajomné receptúry starých majstrov. Na vyjadrenie a dosiahnutie emočnej výpovede obrazu niekedy kombinujem viac médií, aby som umocnil dušu finálneho diela.

 

Pri maľbe sa riadite sám sebou alebo máte nejaký svoj vzor v slovenskom, či svetovom umení?

Obdivujem mnoho slovenských a svetových maliarov a sochárov, akými sú napríklad Martin Benka, Mária Medvecká, Vladimír Kompánek, Yves Klein, alebo Damien Hirst. Práve oni boli mojou veľkou inšpiráciou, ale ich zoznam je oveľa dlhší. Každý umelec je pre mňa osobitý a výnimočný.

 

Motívom a inšpiráciou pre vaše práce je príroda a jej živly - voda, oheň a vzduch, ale aj Zem - atmosféra krajiny, jej vnútorné sily a energia. Prečo?

Pre mňa je to hra skrytých významov, metafyziky a symboliky. Kompozície reflektujú súlad a možno cielenú disharmóniu farieb. Pod zemským povrchom objavujem pulzujúce žeravé vnútro jadra a z neho vyvierajúcu lávu a magmu, vyvreniny zrodu a premien. Na povrchu krásu života a vo výškach zas nekonečnosť vesmíru. Je to nespútaná sila a energia, ktorá v súlade so zrodom života, jeho rastom a zánikom, spoločne vyjadrujú expanziu kolobehu stvorenia. Príroda je z môjho pohľadu nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie pre dušu, srdce i život.

 

Ako vám umenie pomáha v živote? A kedy podľa vás máte najväčšiu kreativitu?

Umenie ma obohacuje celostne, hudba povznáša dušu a obrazy srdce. Bez hudby, obrazov, či sôch by bol život ochudobnený o veľkosť možného. Ja som často súbežne inšpirovaný melódiou, tónmi a tým čo zachytáva môj zrak. Tvorím v eufórii z melódie explozívneho vizuálneho vyžarovania. Inokedy je to naopak sentimentálne komorné napätie.

 

Vo vašom curriculum vitae sme sa dočítali, že ste podnikali v cestovnom ruchu. Boli jeho súčasťou aj vernisáže, ktoré ste realizovali v mnohých krajinách sveta?

Vystavoval som v mnohých častiach sveta, kde som zažil aj zaujímavé príbehy…: USA - Passadena, Los Angeles, Palm Springs, Izrael - Jeruzalem, Londýn, Praha, Paríž. Moje obrazy sú súčasťou viacerých súkromných zbierok a verejných expozícií v krajinách ako Kolumbia, Mexiko, USA, Taliansko, Španielsko, Ukrajina, Kuvajt, Česko, ale vystavujem hlavne na Slovensku. Moje tri obrazy sú majetkom Slovenského národného múzea a nachádzajú sa v stálej expozícii Múzea v Seredi.

 

Ako cestovateľa sa vás pýtam, ktorú krajinu ste si pri svojich cestách zamilovali a či sa stala následne aj súčasťou vašej umeleckej kreativity?

Rád spoznávam nové krajiny a miesta sveta, kde obdivujem ich krásy a kúzla prírody. Nesmierne ma zaujala Kolumbia, pyramídy v Mexiku a v Afrike, Kanárske ostrovy. Moju pozornosť upútali Národné parky Ameriky, grécke ostrovy, ale aj Korzika. Najviac mi však učarovalo španielske pobrežie a Sardínia. Vždy sa však rád vraciam domov na Slovensko, kde nachádzam najkrajší kúsok na Zemi, ktorý milujem.

 

Aký odkaz chcete svojimi obrazmi odovzdať ľuďom?

Každý obraz je moje dieťa. A je v ňom zaznamenané niečo jedinečné, neobvyklé. Je to vždy iný román, iný príbeh. Je to jedinečný originál s vlastnou dušou. Ak poteší niektorý z mojich obrazov srdce milovníka umenia, som nesmierne šťastný a potešený. Vážim si chvíle, keď si niekto osvojí moje dielo.

 

Čo alebo kto najviac v živote ovplyvnil vašu tvorbu? Je v nej zakomponované aj vaše rodisko – Orava?

Orava vo veľkej miere ovplyvnila moju tvorbu a môj vzťah k umeniu, zanechala vo mne hlbokú stopu. Rovnako cestovanie a svetobežnícke zážitky boli silnou energiou, ktorá sa následne odzrkadlila v mojich dielach. Na dráhu k profesionálnej tvorbe ma nasmeroval Ivan Matulík, s ktorým som absolvoval väčšinu výstav a taktiež PhDr. Bohumír Bachratý, CSc., ktorý bol súbežne kurátor mojich prvých výstav. Musím však poďakovať aj mnohým ďalším, ktorí mi v tejto tvorivej etape môjho života pomohli a naďalej ma podporujú.

 

Robíte výstavy aj na Slovensku. Kde majú ľudia o výtvarné umenie podľa vás najväčší záujem a kde najčastejšie vystavujete svoje diela?

Veľmi rád vystavujem tu doma na Slovensku, kde sa cítim najistejšie, ale nebojím sa vystavovať aj vo svete. Napríklad v Prahe, kde som vystavoval v rámci kolektívnej výstavy v galérii Mánes, spolu s takými svetoznámymi autormi ako je Yves Klein, Joan Miro, František Kupka, Josef Šíma, Joža Uprka, Jaroslav Rona, Jan Zrzavý, či maliarka Toyen.

 

Pamätáte si, aký najväčší kompliment ste dostali za svoju tvorbu?

No to je ťažká otázka. Vždy ma poteší, keď sa moje umenie páči, ale najväčšiu radosť mám z toho, keď ma niekto pochváli, aj bez mojej prítomnosti a viem, že to nie je len falošný kompliment, alebo sa mu obraz páči až natoľko, že si ho rovno kúpi. To je pre mňa tá najväčšia pochvala.

 

Čo pre vás bola doteraz najväčšia pocta resp. ocenenie vašej tvorby?

Bol som ocenený v Taliansku Cenou kritiky a Cenou regiónu Perla dell’Adriatico-Premio Internazionale D’Art, Grottamare cena Premio Speciale Della Critica 2018, Cena Premio Di Rapresentanza, Premio Internazionaled D´Arte San Crispino 2018, Vila Baruchello Porto San-t’Elpidio, Premio Di Rapresentanza Comune Porto Sant’Elpidio, ako aj úspešný predaj diel v aukciách v Prahe a v USA.

 

Myslíte si, že je v súčasnosti venovaná dostatočná pozornosť resp. podpora výtvarnému umeniu na Slovensku?

Výtvarné umenie je nevyhnutná súčasť nášho života. Mali by sme viesť deti už od útleho veku k pozitívnemu vzťahu k umeniu, čo perspektívne prispeje k skultúrneniu spoločnosti a bude obohacovať náš duševný život.

 

Aký je váš pracovný deň a režim? Kedy máte najväčšiu kreativitu?

Môj pracovný deň sa začína až večer, keď už pominie napätie denného rytmu. Ja svoj večerný rituál tvorby začínam hudbou a meditáciou, zapálim si sviečky, počúvam hudbu atď. A potom tvorím dlho do noci a niekedy až do rána.

 

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Vo voľnom čase rád chodím do prírody, športujem, čítam knihy, relaxujem, navštevujem galérie, vernisáže a inšpirujem sa.

 

Boli ste hotelierom, podnikal ste v cestovnom ruchu, teraz ste úspešným maliarom. Je to pre vás konečná stanica?

No, to človek nikdy nevie, či je to konečná stanica, alebo som našiel v umení a tvorbe naplnenie a uspokojenie. Pre mňa je to ten najkrajší stav, keď s vnútorným pocitom spokojnosti dokončím dielo. Čerpám z toho nesmierne veľkú energiu.

 

Precestovali ste kus sveta. Ktorá z krajín sa pre vás stala okrem Slovenska zasľúbenou?

Slovensko je môj rodná zem a mám ju nesmierne rád. Vždy som sa tu cítim doma. Našiel mnohé krásne miesta vo svete, kde by som si vedel predstaviť žiť, ale vždy som zatúžil vrátiť sa domov, je to tu pre mňa najkrajšie!

 

Aké je vaše životné krédo alebo slogan, ktorým sa ako umelec a človek riadite?

„Rob iba to, čo ti radí srdce“ a „Dnes je ten najkrajší deň môjho života“

 

Jozef Dráb a redakcia časopisu Beauty&Woman vám ďakuje za rozhovor

Patrí do vydania: 
December 2020