ZNÁMI NEZNÁMI - padla prvá klapka novej komédie

Režisérka Zuzana Marianková začala s nakrúcaním nového filmu, za ktorého tvorbou stoja významné osobnosti súčasného slovenského a českého filmu. Prvá klapka padla v týchto dňoch.

Novinka je adaptáciou svetoznámej predlohy Úplní cudzinci (Perfetti sconosciuti) režiséra Paola Genovesa, ktorá má najviac lokálnych remakov v histórii kinematografie a je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov. Film získal aj niekoľko prestížnych filmových ocenení, ako Najlepší scenár pre medzinárodný hraný film na filmovom festivale Tribeca 2016 či David di Donatello Awards za Najlepší film a Najlepší scenár.

 

Za realizáciou projektu stoja skúsení tvorcovia. Scenár komédie má v rukách Petr Jarchovský, český scenárista filmov Pelíšky, Želary, Občiansky preukaz a Učiteľka. Producentsky ho zastrešuje Wanda Adamík Hrycová, koproducentmi sú Petra Polnišová a Juraj Brocko. Režisérkou filmu je Zuzana Marianková. Tvorivý tím filmu ďalej tvoria Peter Bencsík (kamera), Viera Dandová (výprava) Alexandra Grusková (kostýmy) a Matej Beneš (strih).

 

„Som šťastná, že sme to boli práve my, kto vyhral bitku o práva na tento film pre územie Slovenska a Česka. Záujemcov totiž bolo viac, no taliansky producent sa rozhodol práve pre nás, čo je nesmierne veľký záväzok. Scenár nás upútal už pri prvom čítaní a jeho adaptáciu pre slovenského a českého diváka sme zverili skúsenému scenáristovi Petrovi Jarchovskému a našej debutujúcej režisérke Zuzane Mariankovej. Myslím si, že aj vďaka tejto jedinečnej kombinácii skúsenosti a mladíckej dynamickosti môžeme vytvoriť ozajstný divácky hit. Prinášame totiž skvelú vzťahovú komédiu vo fantastickom obsadení, plnú humoru a ľudskosti, ale aj odhalených pikantných tajomstiev,” vyznala sa z pocitov Wanda Adamík Hrycová.

 

Pod hudbu sa podpíše Michal Novinski, renomovaný slovenský hudobný skladateľ, ktorý je autorom hudby desiatok divadelných hier, filmov a televíznych inscenácií na Slovensku aj v zahraničí. Za svoju tvorbu získal niekoľko významných ocenení, medzi nimi Českého leva za hudbu do filmu oskarového režiséra Jana Svěráka Kuky sa vracia a Slnko v sieti za pôvodnú hudbu k filmu režiséra Jiřího Chlumského Nedodržaný sľub.

 

V hlavných úlohách sa predstavia Táňa Pauhofová, Tomáš Maštalír, Petra Polnišová, Sväťo Malachovský, z českých hercov Klára Issová, Martin Hofmann a Anna Kadeřávková. Pôvodne si mal vo filme zahrať aj Vojta Kotek. Vzhľadom na to, že momentálne leží v nemocnici po dopravnej dohode, tvorcovia si museli za neho na poslednú chvíľu nájsť primeranú náhradu.

„Podarilo sa nám nemožné. Preobsadiť dva dni pred nakrúcaním celovečerného filmu jednu z hlavných postáv tak, aby to nemalo negatívny vplyv na samotný film, je úloha nesmierne náročná. A nejde len o prerobenie kostýmov a znalosť textov, ktorých je v našej konverzačnej komédii naozaj požehnane. Najväčším orieškom bolo nájsť herca, ktorý k svojim kolegom zapadne herecky, energeticky, vizuálne a ešte má aj celý august čas na nakrúcanie. Nám sa to chvalabohu podarilo, a týmto verejne ďakujem Tomášovi Měcháčkovi, že nám zachránil krk a jeho žene, že nám ho pustila, aj keď sme jej pokazili prázdniny,“ prezradila detaily zo zákulisia producentka Wanda Adamík Hrycová.

 

Tomáš Měcháček je herec, komik a režisér, ktorý sa v Čechách preslávil moderovaním relácie Vylomeniny po boku Martina Dejdara. Objavil sa aj vo filme Protektor či v obľúbených televíznych seriáloch Gympl s (r)učením omezeným a Modrý kód. Komédia ZNÁMI NEZNÁMI má naplánovanú slovenskú premiéru na 26. novembra 2020.

Patrí do vydania: 
September 2020