Na severovýchode sa znovuotvorili stovky možností pre turistiku a výlety

Ideálne slnečné počasie láka po dlhých týždňoch uzavretia v interiéroch kvôli koronavírusu na vychádzky do prírody. Severovýchod Slovenska poskytuje stovky možností pre turistiku a trávenie voľného času v prírode. V okolí Svidníka najviac lákajú pamiatky vojnovej histórie a v okolí Bardejova zasa turistické trasy, liečivé singletracky a Bardejovské Kúpele. Tento kút Slovenska je výnimočný aj drevenými kostolíkmi, skanzenmi a rozhľadňami. Informuje o tom riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek

,,Urobte si aj vy výlet do neporušenej prírody severného Šariša, povozte sa po liečivých singletrackoch, pokochajte sa výhľadmi z renovovaných rozhľadní, vystúpte na hrad Zborov, či nechajte deti loziť po tankoch. Radosť z poznávania umocní aj možnosť opekania v prírode na vyhradených miestach, alebo už dovolené posedenie pri kávičke a zákuskoch nielen na terasách reštaurácií, ale už od stredy 20.mája aj v ich vnútri. K tomu sa môžete poprechádzať po jednom z najkrajších a najzachovalejších historických námestí na Slovensku - v meste UNESCO Bardejove a odfotografovať sa pri soche kata. Je to ideálna destinácia pre rodiny s deťmi, ale aj dvojice, či osamelých turistov,“ pozýva R.Jančošek.

 

Dodáva, že od stredy sú otvorené aj ďalšie lákadlá, vrátane múzeí a skanzenov. O pár týždňov by sa mali sprístupniť aj wellnes zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch, Svidníku a kúpaliská. Rovnako tak sa rozšíria ďalšie služby, čo umožní aby sa cestovný ruch pozviechal a aspoň čiastočne nahradil straty z uzavretia počas koronakrízy. Pracovníci z tohto odvetvia veria, že ľudia väčšinou strávia dovolenku na Slovensku a pomôžu k návratu situácie do normálu.

 

,,Tradičný Bardejovský jarmok tento rok v auguste nebude, ani v náhradnom termíne, ale organizátori to určite vynahradia o rok a stáročná tradícia bude pokračovať. Podobne je to aj s masovými kultúrnymi podujatiami v Bardejovských Kúpeľoch - tie sa budú konať až na budúci rok. Región však poskytuje dostatok iných atraktívnych príležitostí na vyžitie,“ konštatoval R. Jančošek.

 

Cesta vojnových hrdinov

Je venovaná najväčšej a najkrvavejšej vojenskej operácie 2. svetovej vojny na území bývalého Československa. Na tejto ceste je niekoľko pozoruhodných múzeí, pamätníkov a monumentov. Viac informácii je na stránke: www.dukladestination.com/typ-atrakcie-destinacie/cesta-vojnovych-hrdinov/

 

Patria k nim:

Vojenské historické múzeum – Múzejné oddelenie Svidník

Múzejné oddelenie Vojenského historického múzea vo Svidníku sa špecializuje na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska v období rokov 1914 - 1945.

 

Park bojovej techniky vo Svidníku

Voľne prístupné exponáty vojenskej bojovej techniky sú v blízkosti budovy Múzejného oddelenia Vojenského historického múzea vo Svidníku.

 

Pamätník sovietskej armády vo Svidníku

Monumentálny pamätník s vojnovým cintorínom vo Svidníku je venovaný sovietskej armáde.

 

Pamätník Ludvíka Svobodu vo Svidníku

Generál L. Svoboda sa ako veliteľ I. československého armádneho zboru pri oslobodzovaní Svidníka výrazne zapísal do histórie tohto kraja.

Pamätník venovaný vzniku Československej republiky v roku 1918

Údolie smrti

Medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85.

 

Pamätník československého armádneho zboru na Dukle

Monumentálny pamätník s vojnovým cintorínom na Dukle je venovaný československému armádnemu zboru v ZSSR.

 

Vyhliadková veža na Dukle

Nachádza sa v priestore Duklianskeho priesmyku na slovensko-poľských hraniciach. Návštevník z nej môže vidieť široký priestor slovenského a poľského územia – dejiska bojov počas Karpatsko-duklianskej operácie.

 

Pomníky v areáli Duklianskeho bojiska

Pomníky na Dukle pripomínajúce významné udalosti, ktoré sa odohrali počas bojov Karpatsko-duklianskej operácie. Tri pomníky, ktoré návštevníkom pripomínajú významné udalosti späté s priebehom bojov Karpatsko-duklianskej operácie sa nachádzajú v katastri obce Vyšný Komárnik, v blízkosti slovensko-poľskej štátnej hranice.

Prvým z nich je pomník v tvare puknutého srdca pripomínajúci tragickú smrť veliteľa 1. čs. brigády 1. čs. armádneho zboru v ZSSR, generála Jaroslava Vedrala-Sázavského, ktorý zahynul v priebehu bojov Karpatsko-duklianskej operácie pri výbuchu protitankovej míny.

Druhý pomník predstavuje plastika s názvom „Ruky ženistu“, ktorá v nadživotnej veľkosti znázorňuje ruky ženistu zneškodňujúceho nemeckú tanierovú protitankovú mínu.

Tretí pomník, bezprostredne sa viažuci k udalostiam Karpatsko-duklianskej operácie, predstavuje plastika Míľnik – „Volanie“, ktorá symbolizuje vstup čs. prieskumnej hliadky na územie Československa.

 

Bunkre vo Vyšnom Komárniku

V katastrálnom území obce Vyšný Komárnik sa nachádzajú bunkre (zemľanky) štábu 3. čs. brigády 1. čs. armádneho zboru v ZSSR.

 

Nemecký vojnový cintorín v Hunkovciach

Vojnový cintorín nemeckých vojakov v Hunkovciach z čias druhej svetovej vojny.

 

Múzeum tokajíckej tragédie

Expozícia Múzea SNP s názvom Fašistické represálie na východnom Slovensku.

 

Pamätník tokajíckej tragédie

Pamätník venovaný obetiam fašistických represálií v obci Tokajík.

 

Atrakcie v Bardejove  a okolí

Mesto Bardejov sa právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu aj teraz obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska. Námestie zatraktívňuje aj bronzová socha kata v životnej veľkosti. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená na národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. Vtedy bolo aj historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 

 

Bardejovské Kúpele majú areál výnimočnou architektúrou a peknou parkovou úpravou. V okolí kúpeľov je množstvo turistických chodníkov a cyklotrás, spolu cca 40 km značených turistických trás a cyklotrás. V posledných rokoch sa obnovili, či pribudli v nich lavičky, altánky, táboriská na opekanie, náučné chodníky a informačné tabule. V regióne je viacero rozhľadní, ktoré umožňujú atraktívne výhľady po krajine. V okolí Bardejova je zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj.  

 

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.skwww.visitbardejov.sk

 

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Patrí do vydania: 
Jún 2020