Mrazom vyštípaná, vetrom ošľahaná popraskaná koža!

Zima, zima duje, sniežik poletuje. Pozor! Aj zimné radovánky nás môžu ľahko omrzieť. Najmä ak zabudneme na ošetrenie pokožky do nepriaznivého počasia. Tentokrát sme si zobrali na mušku prípravky so špeciálnym zložením „do zimy“. Všetko o správnych účinných látkach v kozmetike do mrazivých dní nám objasnila špecialistka na dermoporadenstvo Veronika Blahová z lekární Dr.Max.

Mráz po koži

Zvykneme hovorievať o mraze, ktorý behá po chrbte. No v zime nie je o skutočne mrazivé pohladenia núdza. Stačí, ak sa o pokožku staráme bežne, stále rovnako, a pocítime napätie a suchosť, ktoré môžu vyústiť do odrenín a praskliniek. A tie nielen sčervenajú, ale podráždené miesta aj bolia. V období, keď teploty tancujú okolo nuly, sa pokožka viac vysušuje. Prečo v zime vysycháme? „Môže za to znížená produkcia ochranného mazu na koži, ktorý bežne zabraňuje unikaniu vody, a tá sa v zime vyparuje rýchlejšie. Preto potrebujeme ošetrovať pokožku prípravkami s mastnejšou textúrou,“ vysvetľuje odborníčka na starostlivosť o pokožku Veronika Blahová. Vonku zima, vnútri až priteplo. Aj vrstvy oblečenia, ktoré sa o pokožku doslova otierajú, jej kondícii priťažujú. Ako sa však pleť vyrovnáva s teplotnými šokmi, ktorým je v zime vystavovaná? „Pokožka neobľubuje prekúrené priestory a extrémne suchý vzduch z kúrenia. Časté teplotné zmeny jej rovnováhe neprospievajú,“ dodáva špecialistka na kozmetiku. Preto myslime na zimu s dostatočným predstihom a pokožku na veterno – mrazivé dni pripravme. Ak sme tak nestihli urobiť, je lepšie začať so správnou starostlivosťou hneď ako nikdy!

 

Prvá pomoc do zimy

Na ochranu pokožky pred agresívnymi vplyvmi počasia bol vo francúzskych laboratóriách URIAGE vyvinutý ochranný krém Cold cream, aby chránil veľmi suchú pokožku po celú zimu. „Základnou zložkou je včelí vosk, ktorý svojimi výživnými vlastnosťami napomáha obnove hydrolipidového filmu na povrchu pokožky. Termálna voda Uriage posilňuje hydratačnú schopnosť krému, obnovuje kožnú bariéru, tým, že udržiava v pokožke potrebnú vodu,“ vysvetľuje odborníčka na suchú kožu. Pleť aj telo sú po jeho aplikácii ochránené a vyživené, bez mastného pocitu. Preto je nevyhnutné, nosiť krém s ochranným zložením ako prvú pomoc v kabelke či príručnej taške.

 

Suchá až atopická

Na veľmi suchú pokožku so sklonom k atopii vyvinuli francúzski vedci rovnomennej značky URIAGE celý produktový rad Xémose. „Nová generácia emolienčných prípravkov poskytuje suchej a atopickej pokožke dlhotrvajúci komfort. Prináša zvláčnenie, ochranu a regeneráciu, a čo je hlavné, odstraňuje prejavy nepríjemného svrbenia, ktoré sa v zimnom období zhoršujú,“ vysvetľuje zmierňujúci efekt špecialistka. Či už je pokožka suchá, veľmi suchá alebo atopická, možno jej začervenanie, svrbenie a ekzém okamžite ukľudniť a potlačiť. Čo sa deje s pokožkou, keď sa driapeme až do krvi? „Škrabaním suchej až atopickej pokožky dochádza k poškodeniu kožnej bariéry na troch úrovniach. Pokožka sa tak stáva citlivejšou voči vonkajším vplyvom a náchylnejšou pre vstup infekcie. Preto potrebujeme obnoviť rovnováhu bariéry mikrobiómu, posilniť imunitnú bariéru kože a pokožku chrániť a hydratovať,“ precízne menuje odborníčka na problematickú pokožku.

 

Morzeovka, ktorá lieči

Za okamžitým zmiernením svrbenia je ukryté patentové zloženie Chronoxine, ktoré pôsobí priamo na lipidy tlmiace podráždenie a dosahujúce rýchlu obnovu pokožky. Termálna voda Uriage znižuje adhéziu baktérie Staphylococcus aureus na pokožke a zároveň redukuje kožný diskomfort, pocity svrbenia a recidívu ochorenia. Účinná látka Cerasterol-2F obnovuje, reparuje, posilňuje rovnováhu kožnej bariéry. A nemenej cenný komplex TLR2 Régul má rýchly protizápalový účinok regulujúci „pozitívne“ baktérie prítomné v pokožke. Všetko do seba zapadá a svrbenie slabne.

 

Rady našej odborníčky do zimných dní

1. Sprcha namiesto kúpeľa

Hoci von zúri víchrica či vyčíňa Perinbaba, horúci kúpeľ nie je vhodnou voľbou pre atopikov. Zvonku aplikovaná voda totiž narúša prirodzený hydrolipidický film a pokožku dehydratuje. Kúpeľ nahraďme krátkou sprchou, blízkou teplote tela. Namiesto bubliniek siahnime po lahodných prípravkoch. Krémový umývací gél jemne ošetruje pokožku celého tela aj pleť na tvári. A olejovo – gélová štruktúra Čistiaceho oleja bez obsahu mydla zanecháva na pokožke hydratačný a ochranný film.

 

2. Denná starostlivosť má svoje pravidlá

Kozmetiku na ošetrovanie pokožky počas dňa volíme podľa jej suchosti. Suchá si žiada reparáciu a zvláčnenie. Postačí jej nižší obsah bambuckého masla (5 percent), ktorý ukrýva Ukľudňujúce emolienčné mlieko. Pre veľmi suchú pokožku siahame po 10 percentom zastúpení bambuckého masla v balení Relipidačného ukľudňujúceho krému, ktorý upokojuje pocit svrbenia, zabraňuje škrabaniu a prináša pokožke dlhotrvajúci komfort. Kriticky suchá pokožka prahne po olejovom zložení Ukľudňujúceho olejového balzamu s účinkom proti svrbeniu, ktoré sa ľahšie rozotiera, nelepí sa a možno sa po ošetrení okamžite obliecť. Bohaté zastúpenie (10 percent) bambuckého masla a oleja z illipe (Shorea stenoptera) hydratuje a obnovuje elasticitu pokožky. Extrémne suchým miestam a atopickej pokožke pomôžeme Relipidačnou ukľudňujúcou masťou s 25 percentným podielom bambuckého masla a veľmi výživnou textúrou. Masť je vhodná na lokalizačné miesta, ktoré potrebujú uľaviť od pocitu neznesiteľného svrbenia a zároveň zvláčniť a chrániť.

 

3. Ošetrené pery a líčka pre zimné bozky

Tyčinka na poškodené a vysušené pery by nemala chýbať v žiadnom vrecku. Nielen že pery chráni pred zimou, ale dodáva im výživu v podobe vitamínov C a E a dostatočnú hydratáciou vo forme kyseliny hyalurónovej. Výživný krém na tvár ukľudňuje a chráni pleť pred vetrom i mrazom. Jeho krémová textúra jej navracia pružnosť, a navyše, je vhodný aj na ošetrovanie očného okolia!

 

4. Vianočné potešenie pre najbliźších

Mysleli ste už na vianočné potešenie pre svojich drahých? Tento rok im môžete darovať krásnu a zdravú pleť vo sviatočnom balení. Naši odborníci v lekárňach Dr.Max vám ochotne poradia, ktorý prípravok URIAGE vybrať pre manželku, maminu, ocka či starkú. Poďakujú sa vám rozžiarenou a hebkou pokožkou!

 

Trápi vás kozmetický problém a neviete si poradiť s výberom vhodných prípravkov? Opýtajte sa špecialistky na dermoporadentsvo Veroniky Blahovej z lekární Dr.Max. Teší sa na vaše otázky: veronika@beautywoman.sk.

 

Patrí do vydania: 
December 2019