Jar je tu a alergie s ňou

Len čo sme sa zbavili chrípok, angín a im podobných ochorení, či dusivého zimného smogu, už na značnú časť populácie útočia pele a plesne. Jar je tu a s ňou aj alergické reakcie, hlavne na kvitnúce dreviny a kvetiny. V zálohe číhajú aj skrížené alergie, napríklad na pele a potraviny, uškodiť môže aj ostré jarné slnko. Podľa štatistík cca 40 % detí a 30 % dospelých sú alergici. Kvalitu života alergikom značne zhoršuje kýchanie, vodnatá nádcha, upchaný nos, svrbenie a slzenie očí. Pri prudkých reakciách môže dôjsť aj k opuchom. Na uvoľnenie dýchania pri alergickej nádche skúste Vincentku, prinesie vám úľavu.

Alergickú sezónu začína zvyčajne vo februári lieska (jej sezóna trvá cca 50 dní) a po nej nasleduje jelša. Najhoršie pre peľových alergikov bývajú mesiace apríl - máj, závisí to od rýchlosti nástupu jari a teplých dní. Hlavným jarným alergénom je breza, potrápiť však môžu aj baza, agát, lipa a ihličnaté dreviny.

 

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., ktorá vlastní práva na jej plnenie do fliaš, hovorí: „Jar býva najťažším obdobím pre alergikov, lebo vtedy je vzduch je plný peľov a iných častíc štartujúcich odozvu imunitného systému. Pri nádchach a zápalových procesoch prináša úľavu osvedčený liek starých materí - prírodná minerálna voda vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice. Vincentka ako 100% prírodný produkt pomáha pacientom počas celého roka eliminovať nepríjemné sprievodné prejavy alergií a pomáha k obnove prirodzeného prostredia nosových slizníc. Predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie, pretože oxid uhličitý a soli obsiahnuté v tejto minerálke majú schopnosť rozpúšťania hlienov. Pri peľových alergiách pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice, umožňuje optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity. Najľahšie sa aplikuje prostredníctvom nosového spreja. Používanie Vincentky nie je obmedzené časovo ani frekvenciou použití za deň.“

 

Dodáva, že Vincentka zvlhčuje sliznicu celej nosovej dutiny a nosohltanu predovšetkým pri pobyte v prostredí s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu, v priestoroch vykurovaných ústredným kúrením a prostredí znečistenom prachovými časticami. Odporúča si ňou vyčistiť dutiny po príchode domov z jarnej prechádzky, kde sa do dýchacích ciest dostávajú alergény peľov, plesní a prachu. „Vincentku odporúčajú alergológovia na zvládanie ťažkostí pri peľových a prachových alergiách. Predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie, dôležitú funkciu plní pri uvoľňovaní hlienov blokujúcich dýchacie cesty, dutiny a hromadiacich sa v hrtane, nose a priedušnici. Vincentka je vo všeobecnosti preto taká účinná, že obsahuje správne zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého. Tie vytvárajú nepriaznivé prostredie pre baktérie, rozpúšťajú hlieny, pomáhajú zvládať prejavy chorôb a pôsobia aj preventívne. Prispieva aj to, že osmolarita Vincentky je podobná osmolarite ľudskej krvi,“ vysvetľuje J. Šumšal.

 

Vincentka má, okrem prinášania úľavy pri alergickej či klasickej nádche aj ďalšie použitie. Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest, chronickej rinitídy, sinusitídy a chronickej polypóznej nasopharyngitídy. U detí preventívne pôsobí proti rozvoju recidivujúcej tracheobronchitídy a rhinitídy. Aplikácia prípravku je vhodná aj po stavoch nosových operácií, ideálne pomocou nosového spreja, ktorý je možné doplniť Vincentkou z originálneho balenia 0,7 l. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív.

 

,,Pre špeciálne potreby menších detí sme vyvinuli aj nosový sprej Junior s menším tlakom a menšou veľkosťou aplikátora. Vincentku je možné použiť už u dojčiat, ale je potrebná veľká opatrnosť pri aplikácii z dôvodu možného poranenia dieťaťa. Najlepšie je ho použiť v tesnej blízkosti nosa tak, aby sa nezasúval do nosovej dierky. Mamičky sa nemusia báť ho aplikovať už malým dojčatám a je veľmi vhodným prírodným prostriedkom aj pre tehotné ženy,“ odporúča J. Šumšal.

 

Vincentka sa pri každom z ochorení dýchacích ciest aplikuje určitým preferovaným spôsobom. Vincentku NASALIS a plastovú konvičku je najlepšie použiť pri problémoch s dutinami. Aplikácia Vincentky v spreji je zas vhodná do nosa, prípadne do hrdla, kloktanie Vincentky priamo z pohára alebo z fľaše je dobré na hrtan a hornú časť priedušnice. Aplikácia vdychovaním špeciálnymi inhalátormi je ideálna na dolné cesty dýchacie, kam sa nedá dopraviť predchádzajúcimi spôsobmi. Varenie Vincentky v odkrytom hrnci v kuchyni, či jej vdychovanie z vyvíjača pary, je tiež vhodnou formou inhalácie. Naparovanie pod uterákom nad Vincentkou dobre pôsobí na horné i dolné dýchacie cesty či dutiny, pretože aj zahriatie samotnou parou má pozitívne účinky a to rozširovanie ciev, ich prekrvenie a tiež pomáha zbaviť sa studených hlienov.

 

Využitie Vincentky je široké. Veľmi vhodná je na choroby žalúdka, ale aj na úpravu žalúdočnej kyseliny po nadmernom požívaní mastných jedál a alkoholických nápojov. Vo Vincentke sa okrem liečby akútnych ochorení môžeme aj kúpať, pričom na tieto účely je Vincentka využívaná najmä v Kúpeľoch Luhačovice, a. s. Minerálne kúpele pomáhajú organizmu pri pohybových ochoreniach, ale aj pri atopických ekzémoch, kožných problémoch. Firma Vincentka vyvinula celú škálu ďalších výrobkov, vyrobených na báze Vincentky. Získava sa z nej silný koncentrát a ten sa zapracúva do krémov, pastiliek, či zubných pást. Pri ochoreniach hrdla, angínach, ale aj strate hlasu sú veľmi dobré práve pastilky, ktoré často používajú speváci, moderátori, spíkri a učitelia.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz

Patrí do vydania: 
Marec 2017