Spoločenská a charitatívna udalosť roka už dnes v Bratislave

Už dnes, 9. januára, otvorí svetová hviezda hudobnej scény, britský hudobník a spevák Paul Young úderom na gong 16. dobročinný Ples v opere v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. 

Pomáhať mu je blízke aj preto prijal pozvanie spievať na Plese v opere a podporiť charitatívne zameranie Plesu v opere, ktorého výťažok smeruje na pomoc chorým deťom.

Dobročinný 16. ples v opere venuje celý výťažok od hostí nadchádzajúceho ročníka nadácii SOCIA na zriadenie a prevádzku 4. Centra včasnej intervencie na Slovensku. Centrum, ktoré pomáha rodinám s deťmi s poruchami vývinu, vznikne v Banskej Bystrici. 

 

O Centrách včasnej intervencie

Kým v susednej Českej republike je obdobných zariadení 47 a prvé z nich nedávno oslávilo 25. výročie od svojho založenia, na Slovensku fungujú centrá len tri – Bratislave, Prešove a Žiline. Všetky vznikli v roku 2015. Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi (0 – 7 rokov), ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Filozofia centier vychádza z predpokladu, že práve rodina je tým najvhodnejším miestom pre rast a výchovu detí. Skúsený tím odborníkov centier pomáha nielen podporovať vývin dieťaťa a jeho rodinu, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. Bezplatne ponúka sprevádzanie a poradenské služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Iniciátorom vzniku troch existujúcich CVI na Slovensku je SOCIA – Nadácia na podporu sociálnych zmien.

 

O Plese v opere

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Dnes predstavuje nielen spojenie spoločenskej elegancie, vysokého kultúrneho zážitku, ale neodmysliteľne k nemu patrí aj jeho dobročinné poslanie.

 

Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života.

 

Pripravila Daniela Drábová, Foto Orange

Patrí do vydania: 
December 2015